top of page

Kontak Lens ve Göz Sağlığı

Kontak lens ve göz sağlığı 03.png

Kontak lens kullanım kurallarına uyulduğu takdirde son derece güvenli bir görme aracıdır. Göz hekimine muayene olarak, göz yapısına, gereksinimlerine ve kullanım alışkanlıklarına uygun lensi seçen, optisyenlik müessesesinden satın alan bir kullanıcı hijyen kurallarını doğru bir şekilde uyguladığında kontak lenslerini uzun yıllar boyunca sağlıklı bir şekilde kullanabilir.

Düzenli göz hekimi muayenesi yaptırmak ve sorun yaşadığınızda hemen göz hekimine başvurmak göz sağlığını korumak için çok önemlidir.

Gözde Kanlanma

Gözde Kanlanma

Gözün kornea bölgesini kanla besleyen bir damar bulunmamaktadır. Kornea bu nedenle oksijeni damardan değil atmosferden almaktadır. Bu nedenle oksijen geçirgenliği ne kadar yüksek olursa olsun kontak lens kullanıldığında gözün kornea tabakasına çıplak gözde olduğu kadar oksijen gitmez. 

Uzun yıllar boyunca kontak lens kullanıldığında korneanın beslendiği oksijen miktarı zaman içinde sürekli azaldığından göz damarlanarak kendisine oksijen sağlamaya çalışıyor. Kornea yeterli oksijeni sağlayamadığında korneanın etrafındaki beyaz tabakada kırmızı damarlar ortaya çıkıyor. Göz kırmızılığı olarak anılan bu belirtiyi gördüğünüz anda hemen bir göz hekimine başvurunuz.

Kontak lens kullanıcılarının gözlerinde bu durumun oluşmaması için alacakları ilk önlem oksijen geçirgenliği yüksek bir lensi tercih etmeleridir. Bundan daha da etkili olan önlem ise günlük kontak lens kullanım sürelerini azaltmaktır. Örneğin bütün gün kontak lens kullandıktan sonra eve gelince kontak lensi çıkarıp gözlük takarak akşam saatlerini bu şekilde geçirmek, bir kullanıcının daha uzun yıllar botunca kontak lens takabilmek için geliştirebileceği en önemli alışkanlıktır.

Ayrıca kontak lens kullanırken göze toz kaçtığında bir irritasyona neden olarak gözde bir kızarıklık ortaya çıkabilir, fakat bu geçici bir durumdur. Eğer lensle birlikte gözde alerji de varsa bu durum gözlerin sık kanlanmasına ve kanlanmanın kalıcı olmasına neden olabilir. Kontak lens kullanıcıları gözlerinin özellikle kuru olmasına ve alerji kapmamasına dikkat etmelidirler.

Gözde kanlanma ya da yanma, batma veya kaşıntı olduğunda hemen kontak lensi çıkararak zaman geçirmeden bir göz hekimine danışmak gerekir.

Lazer Operasyonu ve Kontak Lens

Lazer Operasyonları ve Kontak Lens Kullanımı

Gözlük ve kontak lens kırma kusurlarını düzeltmek için en sık kullanılan, en güvenilir yöntemlerdir. Bunlar ışık ışınlarını retina üzerine yeniden odaklayarak iş görürler.

 

Gözlük veya kontak lens kullanmamak için lazerle görmeyi düzeltmek veya arttırmak için refraktif cerrahi yaptıran kişilerde, gözün odaklanma yeteneğini yeniden ayarlamak için, öndeki kornea tabakası yeniden şekillendirilir. Bu işlemden bir süre sonra kırma kusurunun yeniden oluşması durumunda işlem görmüş korneaya kontak lens takmak risk yaratabilir. Lazer ile cerrahi müdahale yaptırmadan önce, operasyon sonrası oluşabilecek riskler için ayrıntıları öğrenmek üzere doktorunuza danışınız. 

Keratokonus

Kontak Lens Kullanmak Keratokonus Riskini Arttırır mı?

Keratokonus.png

Kontak lens kullanmanın keratokonusun ortaya çıkmasına doğrudan bir etkisi yoktur. Hatta ilk etapta keratokonus hastaları gözlük yerine kontak lens kullanmak isteyebilirler fakat gözlerindeki aşırı bombelikten dolayı yumuşak lensler o gözde rahat durmaz. Keratokonusta sert lensler baskılayıcı özelliklerinden dolayı tercih edilirler.

 

Keratokonus hastalarının tedavi için mutlaka göz hekimlerine başvurmaları gerekir.

bottom of page