Kontak Lens mi Kullanalım, Yoksa Gözlük mü?
Gözlük ve kontak lens, kullanıcının görmeyle ilgili farklı türden sorunlarını gidermede kullanılan iki ayrı destek aracıdır. İkisinin de farklı alanlarda farklı fonksiyonları vardır. Örneğin şaşılık sorununda gözlük kullanılırken, kontak lens kullanılmaz. Farklı göz renkleri ya da göz bebeği anomali sorununda ya da keratokonusta ise gözlüğün bir fonksiyonu yokken kontak lens desteğinden faydalanılır. Bu nedenle gözlük ve kontak lensi aynı kefeye koymak yerine farklı fonksiyonları olan iki ayrı görme desteği aracı olarak değerlendirmek en doğrusudur.
Gözlük ve kontak lensin aynı amaçla kullanıldığı alan ise en yaygın görme sorunu olan refraktif düzeltme ihtiyacının olduğu alanlardır. Miyopi, hipermetropi, presbiyopi, astigmat gibi göz kırma kusurlarında kullanıcılar gözlük ile kontak lens arasında tercih yapabilirler. Ama göz sağlığı açısından bu tercihi kendi başlarına değil, bir göz hekimine muayene olarak onun tavsiyeleri doğrultusunda yapmak gereklidir.
Kimler Kontak Lens, Kimler Gözlük Tercih Etmelidir?
Yaş Faktörü
Kontak lens takmak ancak belirli bir yaştan sonra gerçekleşebilir. Bunun da en önemli nedeni kontak lens takarken hijyen koşullarına uymak gerekliliğidir. Göz hekimleri hijyen nedeniyle başlama yaşının 14-15’li yaşlardan sonra olması gerektiğini bildiriyor. Bu yaştan önce refraktif kusurların düzeltilmesinde gencin göz sağlığını korumak için daha çok gözlük tercih edilir.
Uzun süreli ve bilinçsiz kontak lens takmak gözde alerjiye neden olacağından ve kornea tabakasının oksijen ihtiyacının yeterli karşılanamayacağından korneada da bozukluklara neden olabilir. Bu nedenlerle çocukluk yaşları için mümkün olduğu kadar geç dönemde kontak lens kullanmaya başlamakta fayda vardır.
Göz yaşı kalitesi kontak lens kullanımına katkı sağlar. Göz kuruluğu olan kişilerden kontak lensin gözde durma süresi azalacaktır. İleri yaşlarda göz yaşı miktarının azalması ihtimali nedeniyle daha konforlu bir araç olarak yine gözlük tercih edilebilir.
Yüksek Numaralar
Yüksek numaralı göz kusuruna sahip kişilerde kişilerde kontak lens kullanımı çok daha avantajlıdır. Kontak lens kullanım yöntemi gereği, lens korneaya tutunduğu için optik sistemin içerisine dahil olur. Gözlük gibi gözün dışında kalan bir destek sistemi olmaktan çıkar, gözün sistemi içinde fonksiyonel olur. Bu nedenle görme kalitesi daha keskin hale gelir.
Aynı şekilde kullanıcının sağ ve sol göz numaraları arasında çok farklılık varsa, göz hekimleri hastaları için daha keskin görüşü sağlamak için kontak lens kullanımını önerirler.
Meslek Grupları
Lens ve gözlük seçiminde meslek grupları da önemlidir. Tozlu bir iş yerinde çalışanlar, toz, topraklı ortamlarda zaman geçirenler için gözlük kullanımı daha çok tercih edilir. Örneğin her tarafta pamuk tozlarının uçuştuğu bir tekstil üretim ortamında çalışan bir kişinin gözlük takması daha sağlıklıdır. Hamam, sauna gibi nemli ortamlar da kontak lens kullanımına uygun değildir. Kontak lens kullanımı nispeten daha temiz yerlerde ve daha kuru ortamlarda çalışanlar tarafından tercih edilirler.
Gözlüklerin ısı ve nemli ortam değişikliklerinde buğulanması kaçınılmazdır. Kurye, postacı, pazarlamacı gibi sürekli iç mekan-dış mekan değiştiren mesleklerde çalışanlar kontak lensle daha rahat ederler.
Laborant, gökyüzü gözlemcisi, bilim adamı, cerrah gibi gözlerini bir cihaza odaklayarak çalışma yapan kişiler için de kontak lens konfor sağlar.
Sporla uğraşan kişiler için de kontak lens daha özgür hareket etmeye elverişli yapısından ötürü tercih edilebilir.
Olmazsa Olmaz: Yedek Gözlük

Kontak lens kullanıcılarının daima bir yedek gözlükleri bulunmalıdır. Yedek gözlük, kontak lensin daha uzun yıllar boyunca kullanılmasına olanak sağlayacak en önemli yardımcı gereçtir.
Tüm gün kontak lens kullanımından sonra akşam eve gelince kontak lenslerini çıkarıp, yedek gözlükleriyle görmeye devam eder, bu sırada da gözlerinin oksijen alarak dinlenmesini sağlayabilirler.
TV seyrederken, bilgisayarda çalışırken kontak lens yerine gözlük kullanmak daha konforlu olabilir. Kontak lens kullanıcısı yedek gözlüğünü ve kontak lensini akıllı bir sistemle part time kullanarak kontak lensin kullanım süresini uzatabilir.
Kullanıcılar gözlerine toz kaçtığında ya da yorulma veya başka bir nedenden gözlerinde oluşabilecek ani batma, yanma ya da kızarıklık anında kontak lenslerini çıkarıp yedek gözlüklerini takarak bir doktora muayene olmaya gidene kadar görmeye devam edebilirler.