top of page

Kontak Lens Seçimi ve Satın Alma

Kontak Lens Muayenesi.png

Kontak lens görme kusurlarını düzelten ve kozmetik amaçlı da kullanılabilen, gözün korneasına takılan tıbbi bir protezdir. Gözün korneasına doÄŸrudan temas ettiÄŸi için kozmetik amaçlı kullanıldığı durumda bile kontak lensler her zaman saÄŸlık ürünü kategorisindedir.


Ülkemizde saÄŸlık ürünlerinin satış ve pazarlaması SaÄŸlık Bakanlığı Türkiye Ä°laç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun denetimi altında yapılır. Kontak lenslerin satış ve pazarlamasının nasıl yapılması gerektiÄŸi de yasal olarak 5193 sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun ve ilgili yönetmelikleri kapsamında ele alınır. Kanunun ilk maddesi, bu kanunun amacının fertlerin ve toplumun saÄŸlığını korumak üzere düzenlemeler içerdiÄŸini belirterek baÅŸlar.

Kontak Lens Seçimi

Kontak Lens Seçimi

Kontak lens kullanımına karar veren kiÅŸinin önce bir göz hekimi tarafından muayene edilmesi gerekir. Kullanıcı adayı göz kırma kusuru olmayan ve doÄŸrudan göz rengini deÄŸiÅŸtirmek amacıyla renkli kontak lens kullanmak istiyorsa bile mutlaka önce göz hekimine danışmalıdır. Kontak lensler gözün korneasına doÄŸrudan temas ettiÄŸi için hekimin belli testleri yapması gerekmektedir. Kullanıcının göz yapısına ve göz yaşı kalitesine uygun olacak materyalin seçimini göz hekimi yapacaktır.

​

Kullanıcı adayı bir gözlük kullanıcısıysa ve kontak lense geçmek istiyorsa ya da gözlük kullanmadan doÄŸrudan kontak lens kullanacaksa doktordan mutlaka hem gözlük, hem de kontak lens reçetesi almalıdır. Çünkü her kontak lens kullanıcısının mutlaka yedek gözlüÄŸü bulunmalıdır ve belli diyoptri aralıklarında gözlük ile lens numaraları birbirinden farklıdır.

​

Bu muayene sırasında göz hekimi kullanıcının yaşına, göz yapısına ve kullanım ortamına dair saptamalarla uygun çözümü sunacaktır. Kontak lens denemesi yalnızca göz hekimi tarafından yapılır ve kullanıcıya lensi nasıl takıp çıkaracağı ve lensin bakımının nasıl yapılacağı anlatılır. 

​

Kullanıcı doktor reçetesiyle kontak lenslerini bir optisyenlik müessesesinden satın almalıdır. Bu sırada optisyen de ayrıca kontak lens kullanım koÅŸullarını anlatır, takma, çıkarma ve bakımı konusunda bilgiler verir. Bu bilgiler uzun yıllar boyunca saÄŸlıklı bir biçimde kontak lens kullanmak açısından çok önem taşır.

Kontak Lens Muayenesi

Kontak Lens Muayenesi ve Gözlük Kullananların Kontak Lense GeçiÅŸi

Gözlükten Kontak lense Geçiş.png

Gözlük kullanan birisi, kontak lens kullanmaya karar verdiÄŸi zaman önce mutlaka göz hekimi ile bu konuyu birlikte ele almalıdır.
Göz hekiminin gözlük için yaptığı muayene ile kontak lens kullanımı için yaptığı muayeneler farklıdır. Ayrıca kontak lensin kullanıcının gözüne ilk kez takılması, çıkarılması ve ne ÅŸekilde kullanılacağının öÄŸretiliÅŸi göz hekimi tarafından yapılmalıdır.

Kontak lens muayenesinde göz hekimi gözlük kullanıcısının gözünün kontak lens kullanımına uygun olup olmadığını tespit için aÅŸağıdaki incelemeleri yapar. 

  • Hastanın göz yaşı kalitesi ölçülür.

  • Göz kırpma sayısına bakılır.

  • Gözün kornea tabakasının bombeliÄŸine bakılır.

  • Göz kapağının altında herhangi bir anormal lezyon var mı? Eskiden kalmış bir ÅŸeyler var mı bunlara bakılır.

  • Aşırı göz alerjisi var mı?

  • Bütün bunlar kontrol edildikten sonra hastanın kontak lens takabileceÄŸine karar verilirse, uygun kontak lens için ölçümler yapılır.

  • Korneanın yapısına uygun lens seçilir.

  • Lens göze uygulanarak lensin gözdeki duruÅŸunu anlayacak testler yapılır.

  • Gözlük kullanıcısı kontak lens kullanımına uygun saÄŸlıklı bir göze sahip ise kontak lens kullanma koÅŸulları, takma, çıkarma ve lens bakımı konusunda bilgilendirme ve birlikte uygulama yapılır.

  • Kontak lens reçetesi ve yedek olarak kullanılacak olan gözlük reçetesi hazırlanarak kullanıcıya verilir.

  • Kontak lens gözün korneasına doÄŸrudan temas eden tıbbi bir protez olduÄŸu için doktor reçetesi ile yalnızca optisyenlik müesseselerinden alınmalıdır.

Kontak Lens Internetten Alınmaz

Kontak Lensler Yalnızca Optisyenlik Müesseselerinden Alınmalıdır

5193 sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun ve onun yönetmelikleri kapsamında kontak lensleri satmakla yetkili merciler yalnızca optisyenlik müesseseleridir.
 

Kontak lenslerin internette online satışı yasal deÄŸildir. Kontak lensler ülkemizde mutlaka doktor reçetesi ile yalnızca optisyenlik müesseseleri tarafından satılabilir. Bu kurallar yalnızca gözün kırma kusurlarını düzelten ve "numaralı" tabir edilen ÅŸeffaf lensler için deÄŸil, aynı zamanda estetik amaçlı kullanılan renkli lensler için de geçerlidir. 

​

Tüm bu kurallar toplumun ve bireylerin göz saÄŸlığını korumak için konmuÅŸtur. Çünkü estetik amaçlı bile olsa kontak lens gözün korneasına doÄŸrudan temas ettiÄŸi için mutlaka doktor tarafından kullanıcının saÄŸlığı gözetilerek reçete edilmelidir ve optisyenler tarafından saÄŸlıklı kontak lens kullanım bilgisi verilmelidir.

​

Optisyenlik müesseseleri SaÄŸlık Bakanlığı'na baÄŸlı çalıştığı için bakanlığın ilgili birimleri tarafından düzenli olarak denetlenmektedirler. Internet siteleri bu ÅŸekilde bir denetime tabi olmadıkları için online satın aldığınız lenslerin sahte, kaçak ve süresi geçmiÅŸ olma riski bulunmaktadır.

​

Ayrıca kullanıcıların kontak lens satın alırken kullanımına, bakımına iliÅŸkin sormak istedikleri sorular olabilir. Özellikle ilk kullanıcılar için kontak lens konusundaki bilgileri doÄŸru ve ilk ağızdan öÄŸrenilmesi çok önemlidir. Bu tür ilk bilgiler göz hekiminden alındıktan sonra akla gelebilecek devam soruları için en uygun baÅŸvuru kaynağı optisyen ve gözlükçülerdir. Optik maÄŸazalardan kontak lensi satın alırken ve satın aldıktan sonra her türlü bilgi ve desteÄŸi alabilirsiniz.

​

Kontak lenslerinizi daima bir göz hekimine muayene olduktan sonra reçetenizle birlikte optisyenlik müesseselerinden alınız.

​

​

bottom of page