top of page

Kontak Lens Hangi Yaştan İtibaren Kullanılabilir?

Uzmanlar lens kullanma kabiliyetinin yaştan ziyade sorumluluk alabilmekle bağlantılı olduğunu söylüyorlar. 8 yaşındaki çocuklar lens takma ve çıkarmayı başarabilseler de göz doktorları genellikle lens vermek için çocuğun 11-14 yaşına gelmesini beklemeyi tercih ediyorlar.

Çünkü genel olarak bu yaşlarda çocuklar sürekli bir yetişkin denetlemesine gerek olmaksızın lenslerini temiz tutmayı ve dezenfekte etmeyi başarabiliyorlar.

Ancak yukarıda verilen bilgiler elbette ki yaygın olarak kullanılan yumuşak lensleri içeriyor. Yüksek göz kırma kusuruyla doğan bebeklerde ise özel olarak üretilmiş pediatrik lens kullanımı bebeklik çağından itibaren başlayabilir.

Kontak Lensin Erken Yaşta Kullanımının Sağlayacağı Avantajlar

Çocuklar mümkünse 14 yaşlarını doldurup onsan sonra gözlükten kontak lense geçerlerse, hijyen koşullarına uymak suretiyle kontak lensin sağlayacağı bir çok avantajı yaşayabilirler.

  • Özgüven açısından kontak lens kullanımı çocuğun görünümü konusunda kendisini daha güvenli hissetmesine yardımcı olabilir.

  • Lensler sabahları kolaylıkla takılır ve gün boyu herhangi bir bakım gerektirmez. Gözlük gibi kaybolma ya da kırılma kaygısı olmaz, buharlanmaz ve yağmur suları ile kaplanarak görüşe engel olmaz.

  • Kontak lensler daha net bir görme sağlar ve çevresel görmeyi iyileştirir.

  • Özellikle enerjik çağlarında olan çocuklara spor yaparken rahatlık ve hareket özgürlüğü sağlar. Futbol, basketbol ya da başka bir sporu yaparken kırılma kaygısı olmadığından spor yapan çocuklar için lensler gözlükten daha uygun bir seçenektir.  Dönerken ya da zıplarken gözlüklerin fırlama tehlikesi olmadığından dans ya da dövüş sporları ile uğraşan çocuklar da lens kullanımından fayda sağlarlar. Ayrıca kayak ve snow-board yapan çocuklar da gözlük yerine lens kullanmaları halinde kayak gözlüğünü rahatlıkla takıp çıkarabilirler.

Çocukların Kullanabileceği Lens Türleri

Yumuşak kontak lensler en fazla rahatlık sağlayan ve en yaygın kullanılan lenslerdir. Günlük veya daha uzun süreli kullanılabilen tek kullanımlık yumuşak lens çeşitleri de mevcuttur. Sert lenslerin kullanımı yumuşak lensler kadar rahat olmasa da yakını görememe sorununun ilerlemesini yavaşlatmakta faydalı olabilmektedir.

Ayrıca bebeklik çağdan itibaren özel ihtiyacı olan çocuklar için geliştirilmiş pediatrik lensler de vardır. 

Lensin materyali de kişiden kişiye fark göstereceği için hangi lensin takılacağı seçimini göz hekimi muayene sırasında belirleyecektir. 

Günlük kullan-at lensle bakım gerektirmediği için çocuk ve genç kullanıcılar tarafından daha çok tercih edilmektedir.

Çocukların Güvenli Lens Kullanımı İçin Öneriler

Çocuk hangi tür lens kullanırsa kullansın aynı yetişkinler gibi bazı hijyen ve güvenlik kurallarına uyması gereklidir:

 

  • Çocuğun kontak lens kullanımı için önce bir doktor muayenesinden geçmesi şarttır. Ve kontak lensin tür, marka, model bilgisi doktor tarafından yapılan denemeler sonucunda netleşecektir. Göz doktoru ayrıca lenslerin doğru ebat, şekil ve numarasını da içeren bir reçete düzenleyecektir. Lenslerin göze tam olarak uymaması göz sağlığı ile ilgili ciddi sorunların yaşanmasına neden olabilir.

  • Kullanıcı lensini bu reçete ile optik mğazalardan satın almalıdır. Internetten online kontak lens satışı yasal değildir ve sahte, kaçak, süresi geçmiş lens kullanma riski bulunmaktadır. Bu tip bir lens kullanmak çocuğun gözünde, aynı bir yetişkinde olduğu gibi ve hatta daha fazla probleme yol açabilir.

  • Her yetişkinin yapması gerektiği gibi çocuğa da yedek bir gözlük alınmalıdır. Çocuk evde geçirdiği saatlerde lens yerine gözlük kullanırsa gözünü günlük olarak dinlendirmiş olur ve bu sayede daha uzun yıllar boyunca kontak lens kullanabilir.

  • Lensler sadece belirtilen süre boyunca takılmalı ve kullanım talimatına göre değiştirilmelidir. Eskimiş lensler protein artıkları ile kaplanarak enfeksiyon ve başka sorunların oluşmasına neden olabilir.

  • Kesinlikle lensler çıkarılmadan uyunmamalıdır. Gözlerde lens varken uyunması enfeksiyon ve gözde hasarlar riskinin artmasına neden olabilir.

  • Lensler talimatlara uygun olarak temizlenmeli ve/veya dezenfekte edilmelidir. Temizleme yöntemleri genellikle gayet basittir ve sadece bir şişe solüsyon gerektirir. Günlük tek kullanımlık kullan-at lenslerin temizlenmesi gerekmez ancak her gün yenisi ile değiştirilmelidir ve tekrar kullanılmamalıdır.

  • Gözde herhangi bir kızarıklık kaşınma yanma veya görmede değişiklikler olması durumunda en kısa zamanda doktorunuzla görüşmelisiniz. Erken müdahale komplikasyonların gelişmesini önleyebilir.

  • Doktor tavsiyesi olmadan kozmetik amaçlı kontak lens alınmamalıdır. Renkli ve özel efekt veren lenslerin kullanımı doğru bir şekilde göze göre uydurulmuş olması ve bir göz doktoru tarafından reçete edilmiş olması halinde güvenlidir.

bottom of page