Astigmatı Olanlar da Kontak Lens Kullanabilir mi?

Yaygın düşüncenin aksine yalnızca miyopi ve hipermetropisi olanlar değil, astigmatı olanlar da rahatlıkla kontak lens kullanabilir. Farklı markaların farklı yapıda geliştirdikleri bu lens çeşidine torik lens denir.
Sert, yumuşak ve hibrit yapıda olan torik lenslerin en yaygın kullanılan türü yine yumuşak lens olanıdır. Gelişen yumuşak lens üretim teknolojisi sayesinde bugün yüksek dereceli astigmat kullanıcıları bile çok konforlu bir lens deneyimi yaşayabilmektedir. Torik lensler, yalnızca miyop veya hipermetroplar için kullanılan sferik lenslerden daha dikkatli bir muayene gerektirir. Muayene sırasında göz hekimi kullanıcıya farklı markaların lenslerinin denemelerini takmak suretiyle en uygun lensi bulmaya çalışabilir.
Astigmatizm Nedir, Torik Lensin Çalışma Prensibi Nasıldır?
Astigmatizm çoğunlukla kişinin düzensiz şekle sahip bir korneası olmasından kaynaklanır. Kornea, standartta simetrik bir küre şeklindedir. Astigmatizm olan kişilerde ise bir yumurta veya rugby topu şeklindedir. Bu şekil düzensizliğinin neden olduğu kırılma kusuru neticesinde göz, ışığı retina üzerinde eşit olarak odaklayamaz ve bu da bulanık veya bozuk görmeye neden olur.
Astigmatizm doğuştan olabildiği gibi zaman içerisinde yavaş yavaş da gelişebilir.
Astigmatizm de aynı miyopi ve hipermetropi gibi bir kırılma kusurudur, göz hastalığı veya göz sağlığı sorunu değildir. Genellikle miyopi veya hipermetropi kırılma kusuru ile birlikte ortaya çıkar. Göz muayenesi sırasında kolayca teşhis edilebilir. Göz yorgunluğu, baş ağrısı, şaşılık ve göz tahrişi şikayetlerinden yakınan kişilerde astigmatism kontrolü yapılır.
Torik lenslerde farklı markaların farklı tasarımları kullanılmaktadır. Torik lensler kullanıcının göz kırpma hareketleriyle kornea üzerinde dönerek odaklanmayı sağlarlar. Kullanıcı günlük hayatında kimi zaman ayakta, kimi zaman oturarak, kimi zamanda uzanarak görmeye devam eder. Örneğin oturarak televizyon seyretmekle, uzanarak ya da yan yatarak televizyon seyretmek arasında torik lens kornea üzerindeki pozisyonunu dönerek ayarlayacak ve odaklamayı yapacaktır. Kullanıcının bu konuları önceden doktoruyla konuşarak kendi göz yapısına ve yaşam stiline en uygun tasarımı doktorla birlikte seçmesi önemlidir.